Melk is goed voor elk!
Met deze vlotte slogan werden we vroeger aangemoedigd om meer melk te drinken. Zo hoopte men de boterberg en de melkplas in Europa weg te werken. Meer consumeren dus en nog meer veeteelt met alle milieugevolgen van dien. Ook al is melk misschien gezond toch denk ik dat er milieuvriendelijkere gezonde en plantaardige alternatieven zijn.
Je vindt ze nu gelukkige al in de meeste warenhuizen, plantaardige melkvervangers: soyamelk, amandelmelk, rijstmelk, havermelk of cocosmelk. En ja, het is geen echte melk zoals die van de koetjes en eigenlijk mag ik die term van de zuivellobbyisten niet meer gebruiken voor haar plantaardige tegenhangers maar ik doe het gemakshalve even lekker toch!
Maar welke moet je nu kiezen? Smaken verschillen : sommige mensen proberen graag een nieuw smaakje , anderen zoeken net die melk die het meest lijkt op wat ze kennen: de melk van de koe. En het kweken van die plantaardige alternatieven heeft natuurlijk ook een milieu-impact: transport, waterverbruik,...
De ene is gezond. Maar wil ik toch niet liever die andere die supergezond is? Want ja, superfoods zijn in!
Ik zocht even voor jullie op welk nu de meest ecologische keuzes zijn.
Een veel gebruikt argument tegen soyamelk en soyaproducten is dat de teelt van soya op grote schaal tot ontbossing heeft geleid. Ook is voor soya heel wat water nodig en worden er veel pesticiden gebruikt. Niet iets dat we willen stimuleren dus. Echter, het grootste deel van de soyateelt gaat naar diervoeders. Door de vleesconsumptie in Europa te halveren zou het gebruik van soyameel al met 75% kunnen zakken.
Amandelmelk is erg lekker en wordt door bloggers en voedselspecialisten geroemd omwille van de vele gezondheidsvoordelen. Amandelmelk is een hype.
Om 1 amandel te kweken heb je wel 3 liter water nodig, wat er permanent te kort is in de streken waar ze gekweekt worden mede door de klimaatverandering.
Ook rijst is een waterintensief gewas . Rijstvelden geven ook grote hoeveelheden van de broeikasgassen methaan en lachgas af.
Een groenere keuzes voor melkvervanger is bijvoorbeeld havermelk. Haver geeft een relatief lage co2-uitstoot en heeft 6 keer minder water nodig dan amandel. Haver kan lokaal (lees:Europees) geteeld worden wat voor heel wat minder kilometers zorgt tussen boer en consument.
Er bestaan al heel wat merken die havermelk verkopen. Sommige vind ik wat waterachtig van smaak. Persoonlijk verkies ik This is not milk van Alpro. Qua smaak benadert die toch het meest de klassieke koemelk en bovendien krijgt die nutriscore A terwijl vele andere merken slechts nutriscore B krijgen. Dat laatste heeft volgens mij te maken met de extra suiker die ze vaak erbij doen.
Andere minder gekende alternatieven zijn hennepmelk en erwteneiwitmelk.
Je kan natuurlijk ook zelf gaan experimenteren in de keuken met haver, gele spiterwten of noten. Dan heb je ook al weer de verpakking vermeden.
Momenteel staan de gepelde okkernoten uit eigen tuin te weken om er okkernotenmelk van te maken. Volgende week laat ik jullie weten of het gelukt is en deel ik het recept!
*Ik heb mij laten inspireren door het boek:
"Factcheck. is het echt duurzaam? 140 vragen en antwoorden voor een ecologischer leven."
van Georgina Wolson - Powell
Reactie plaatsen
Reacties
Leuk dat jij de vergelijking hebt gemaakt Griet,van al die "melken"! Ikzelf verkies naast gewone koemelk ook de havermelk "this is not milk" van Alpro, jammer dat het wel duur is....soms wel in reclame te vinden👍☺️
Bedankt voor het opzoekingswerk, tof om alles es op een rijtje te lezen, groetjes!!
Hey Barbara,
Ik heb even wat prijzen vergeleken bij Colruyt. Voor de It's not milk van Alpro geven ze hoeveelheidskorting vanaf drie bussen. En havermelk kan je gelukkig ook vrij lang bewaren. Deze prijs is dan minder dan de gewone melk van bijvb Joyvalle. De dumpingprijzen van huismerken zijn echter niet te kloppen.
Wij drinken al jaren geen koemelk meer omwille van intolerantie voor zuivel. Fijn om te lezen dat havermelk een goede keuze is omwille van relatief lage CO2 uitstoot. Wij zijn trouwens ook al meer dan 20 jaar vegetariërs.
De ongezoete havermelk van Albert Heijn is mijn favoriet. Goed van smaak en de prijs valt ook mee.
Tof artikel dat je schreef over plantaardige melkvervangers!
Leuk om te lezen dat je het artikel interessant vond, Karen!